15 Temmuz 2013 Pazartesi

Bosphorubicon ?

Bu blog, 31 Mayısı 1 Haziran'a bağlayan gece Taksim'de direnenlerin çağrısına/çağrımıza kulak vererek, sabaha karşı Boğaziçi Köprüsünü geçenler için hazırlanmıştır. 


Haziran İsyanımız bir bütün olarak ülkemizin tarihini etkileyecek, geçmişe bakışımızı değiştirecek geleceğe bakışımızı şekillendirecektir. Her anı ve katılımcısıyla isyan son derece önemlidir. Kanımca en büyük kırılma anı ise köprünün geçildiği andır. O yüzden blogun adını bosphorubicon koyduk. 

Kısaca Rubicon, Roma yakınlarında sınır bir nehirdir. Ordular Roma'ya dönerlerken bu nehirde silahlarını bırakmak durumundaydılar. Bu nehri silahlı geçmek ise Roma'ya savaş ilanı sayılırdı. Rubicon'u geçmek ise geri dönüşü olmayan bir yola girmek anlamındadır. Bizim Rubiconumuz İstanbul Boğazı oldu bu durumda. Halkımız ise en büyük silahını, insanlığın en büyük hazinesini kuşanarak; kendi kaderinin kendi elinde olması, Rubicon'u 1 Haziran sabahı güneşin ilk ışıklarıyla birlikte geçti.


"Alea iacta est" ise latince bir sözdür. Eski Roma'da zarla oynanan bir oyun sırasında "zarlar atıldı" anlamında kullanılır. Rivayet odur ki, Caesar Rubicon'u geçtiğinde "alea iacta est" demiştir. Bu anlamıyla geri dönüşü olmayan bir adımın ifadesidir.
 



  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder